Σπαστική κολίτις
Συνέντευξη με τον κ. Δημήτριο Καραγιάννη , Γαστρεντερολόγο
Η σπαστική κολίτιδα ή το σύνδρομο ευερεθίστου παχέος εντέρου χαρακτηρίζεται από διάχυτο κοιλιακό πόνο, φουσκώματα (μετεωρισμό) και μεταβολές των σηνηθειών του εντέρου (διάρροια ή και δυσκοιλιότητα).
Τι συμβαίνει στην σπαστική κολίτιδα;
Φυσιολογικά το έντερο όλων των ανθρώπων περιέχει αέρα. Η ποσότητα αέρα που περιέχεται στο έντερο και που παράγεται κυρίως από την επεξεργασία που υπόκεινται τα κόπρανα από τα μικρόβια του εντέρου, δεν προκαλεί καμιά συμπτωματολογία. Οι ασθενείς που πάσχουν από σπαστική κολίτιδα είναι πιο ευαίσθητοι και η ποσότητα αυτή τους δημιουργεί πόνο. Αυτός είναι ο λόγος που η επίσημη επιστημονική ονομασία είναι σύνδρομο ευερέθιστου παχέος εντέρου. Τα ακριβή αίτια δεν είναι σαφώς διευκρινισμένα. Ο μηχανισμός πρόκλησης όμως έχει διευκρινιστεί και συνδέει το σύνδρομο με ερεθίσματα που προέρχονται από τον εγκέφαλο και νευροδιαβιβαστές όπως είναι η ουσία σεροτονίνη.
Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;
Τα συνήθη συμπτώματα της νόσου είναι:
- Διάχυτος πόνος στην κοιλιά που συνήθως, έστω και πρόσκαιρα υποχωρεί μετά την κένωση,
- φουσκώματα από υπερβολικό αέρα στην κοιλιά,
- συνήθως διάρροια, μπορεί όμως και δυσκοιλιότητα,
- αίσθημα ατελούς κένωσης, δηλαδή, ο ασθενής αισθάνεται ότι με την κένωση δεν έχει αδειάσει το έντερό του και έχει διάθεση να επαναλάβει την κένωση (έπηξη για κένωση),
- βλέννη στα κόπρανα
Ποιες είναι οι αιτίες της νόσου;
Όπως προαναφέρθηκε τα ακριβή αίτια δεν είναι διευκρινισμένα, γνωρίζουμε όμως ότι δίαιτα με υψηλό υπόλειμμα (ίνες) και σε λιπαρά καθώς και το συναισθηματικό στρες μπορεί να προκαλέσουν κρίση σπαστικής κολίτιδας. Αλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την νόσο φαίνεται να είναι οι ορμονικές μεταβολές στις γυναίκες, κατά την διάρκεια της περιόδου.
Τι μπορώ να κάνω για να προφυλαχθώ;
Ο ασθενής πρέπει να προσέχει την δίαιτά του ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις ίνες και τα λιπαρά. Σχετικά μπορείτε να βρείτε στην πύλη μας, στην πύλη της διατροφής στον τομέα "δίαιτα και νόσος". Επίσης ο ασθενής πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται το στρες με ειδικές τεχνικές.
Πως γίνεται η διάγνωση της νόσου;
Ο γιατρός σας θα προσπαθήσει να αποκλείσει άλλες αιτίες που προκαλούν την ίδια συμπτωματολογία. Η διάγνωση της νόσου δηλαδή είναι διάγνωση εξ' αποκλεισμού. Για να αποκλεισθούν άλλες αιτίες ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας ζητήσει έλεγχο με κολονοσκόπηση ή βαριούχο υποκλυσμό (ακτινολογική εξέταση), υπερηχογράφημα κοιλίας, αιματολογικό έλεγχο και έλεγχο κοπράνων.
Υπάρχουν επιπλοκές;
Όχι το νόσημα δεν επηρεάζει άλλα όργανα.
Ποια είναι η θεραπεία;
Η θεραπεία συνήθως έχει δύο άξονες, την δίαιτα και τα φάρμακα. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι αναλγητικά ή και αντικαταθλιπτικά φάρμακα που φαίνεται να έχουν πιο ειδική δράση στον μηχανισμό πρόκλησης της νόσου. Οι αμινοτρυπτιλίνες είναι φάρμακα που αναστέλλουν την δράση της σεροτονίνης. Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται από το στόμα αλλά για να επιτύχουν θεραπευτική δράση θα πρέπει να αναμείνουμε τουλάχιστον τρεις εβδομάδες και η θεραπεία θα πρέπει να διαρκέσει μερικούς μήνες. Σημαντική βοήθεια επίσης μπορεί να βρει ο ασθενής από την ψυχανάλυση και την εκπαίδευσή του για την αντιμετώπιση του στρες. Πρόσφατα το FDA ενέκρινε την κυκλοφορία του φαρμάκου alosteron μόνο για γυναίκες αλλά έξι μήνες μετά απέσυρε την έγκρισή του αυτή λόγω επιπλοκών που παρουσιάστηκε στις ασθενείς.
Τι θα συμβεί μετά τη θεραπεία;
Τα συμπτώματα συνήθως επανέρχονται. Η δίαιτα θα πρέπει να τηρείται για όλη τη ζωή του ασθενούς. Η φαρμακευτική θεραπεία θα αποφασίζεται από τον γαστρεντερολόγο.