Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
Αιμορροϊδες : ένα συνηθισμένο πρόβλημα- ένας νέος τρόπος θεραπείας

ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ ΕΝΑ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ- ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ.

Λουκάς Παπαβασιλείου, Χειρουργός

Η αιμορρροϊδοπάθεια είναι μία πολύ συνηθισμένη πάθηση που απασχολεί έναν στους τρεις συνανθρώπους μας κάποια στιγμή της ζωής του.

Η αιτία δημιουργίας της πάθησης είναι αγγειακή. Το αίμα που φυσιολογικά φθάνει στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου, για λόγους μηχανικούς συνήθως ( απόφραξη), δεν μπορεί να επιστρέψει, με αποτέλεσμα να διογκώνεται ο βλεννογόνος του πρωκτού σχηματίζοντας τους αιμορροϊδικούς όζους. Αρχικά οι αιμορροΐδες είναι εσωτερικές αλλά όσο συνεχίζουν να υπάρχουν οι αιτιολογικοί παράγοντες γίνεται μεγαλύτερη χαλάρωση του βλεννογόνου και τελικά αρχίζουν να προπίπτουν έξω από τον πρωκτό και τότε γίνονται εξωτερικές.

Συχνά εμφανίζονται κατά την διάρκεια της κύησης, πάλι εξαιτίας αγγειακής απόφραξης, αλλά επειδή η αιτία τότε είναι από εξωτερική πίεση στα αγγεία, συνήθως μερικούς μήνες μετά τον τοκετό υποχωρούν χωρίς να χρήζουν ούτε καν φαρμακευτικής αγωγής.

Η κυριότερη αιτία που επιτείνει το πρόβλημα είναι η επίμονη δυσκοιλιότητα, που συμπαρασύρει τον βλεννογόνο του τελικού ορθοπρωκτικού σωλήνα προς τα έξω.

Η θεραπεία πρέπει να είναι κατ’αρχήν συντηρητική. Ο γιατρός οφείλει να εξηγήσει τα παραπάνω αίτια στον ασθενή και αυτός να πειστεί να αλλάξει τις διαιτητικές του συνήθειες, που αποτελούν σημαντικό παράγοντα επιδείνωσης της δυσκοιλιότητας και ταυτόχρονα να τον βοηθήσει με φαρμακευτική αγωγή.

Σε περίπτωση αποτυχίας των παραπάνω συνιστάται η χειρουργική θεραπεία.

Ο χειρουργικός κόσμος με πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους τεχνικές, προσπάθησε κατά καιρούς να δώσει λύση στο πρόβλημα και εμείς οι ίδιοι χρησιμοποιήσαμε κατά καιρούς διάφορες τεχνικές.( Αιμορροϊδεκτομή κατά Milligan – Morgan. Διαστολή δακτυλίου. Χρήση Laser κ.λ.π.)

Δυστυχώς όλες οι μέθοδοι έχουν δύο κοινά βασικά μειονεκτήματα :

1. Eξαιρετικά επώδυνη και μακρά μετεγχειρητική πορεία. Μετά την επέμβαση συνήθως δίδονται στον ασθενή υπακτικά για λιγότερο επώδυνες κενώσεις καθώς και ένα ειδικό μαξιλάρι σαν στεφάνι για να μπορεί να κάθεται. Έχει ράμματα στην περιοχή της επέμβασης και πρέπει να κάνει συχνά εδρόλουτρα μέχρι αυτά να αφαιρεθούν η να πέσουν μόνα τους

2. Πολύ συχνή υποτροπή της νόσου, ιδίως αν ο ασθενής δεν αλλάξει διαιτητικές συνήθειες ώστε να σταματήσει ο αιτιολογικός παράγοντας της δυσκοιλιότητας.

Αυτά οφείλονταν στο γεγονός ότι προσπαθούσαμε να διορθώσουμε μόνο το αποτέλεσμα της νόσου, δηλαδή να αφαιρέσουμε τους αιμορροϊδικούς όζους.

Εδώ και μερικά χρόνια έχει αρχίσει να εφαρμόζεται μία νέα χειρουργική μέθοδος.

Ονομάζεται “ τεχνική LONGO “ , από το όνομα του χειρουργού που την επινόησε.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι ότι έχει ελάχιστο έως καθόλου μετεγχειρητικό πόνο. Ο ασθενής μπορεί και κάθεται αμέσως μετά το τέλος της επέμβασης . Ασθενείς που εμείς έχουμε χειρουργήσει με υποτροπή της αιμορροϊδοπάθειας, και που είχαν χειρουργηθεί στο παρελθόν με οποιαδήποτε από τις άλλες τεχνικές, μπορούν να κατανοήσουν την διαφορά αυτής της μεθόδου, όσον αφορά την μετεγχειρητική περίοδο.

Επίσης, δεύτερο αλλά βασικότερο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι εκτός από τους αιμορροιδικούς όζους, θεραπεύει ταυτόχρονα το αίτιο της αιμορροϊδοπάθειας, δηλαδή αφαιρείται το πάσχον, διατεταμένο και αποφραγμένο αγγειακό πλέγμα, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά σπάνια η υποτροπή της νόσου, ανεξάρτητα από τις διαιτητικές ή άλλες συνήθειες που θα ακολουθήσει μετεγχειρητικά ο ασθενής.

Πρόκειται για μια ριζική χειρουργική μέθοδο που γίνεται με την χρήση ενός αναλώσιμου εργαλείου το οποίο μας επιτρέπει να κάνουμε την επέμβαση σε σημείο το οποίο δεν έχει καθόλου αισθητική νεύρωση, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην αντιλαμβάνεται ράμματα ή χειρουργική πληγή και κυρίως να μην υποβάλλεται στην οδυνηρή μετεγχειρητική περίοδο που περνούσε έως τώρα κάθε ασθενής που έκανε την επέμβαση της αιμορροιδεκτομής.

Εμείς, από το έτος 1999, που αρχίσαμε να εφαρμόζουμε αυτήν την μέθοδο, ελάχιστες φορές έχουμε αναγκαστεί να χρησιμοποιήσουμε το χειρουργικό νυστέρι ή ράμματα και αυτό σε περιπτώσεις με εξαιρετικά μεγάλου βαθμού πρόπτωση (> από 4ΟΥ βαθμού).

Συνοψίζοντας τα παραπάνω, διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για μία εντελώς νέα και πρωτοποριακή προσέγγιση της θεραπείας των αιμορροίδων, που επιτρέπει την έξοδο του ασθενούς από το νοσοκομείο ακόμα και την ίδια ημέρα της εγχείρησης και κυρίως την σύντομη ( 2-3 ημέρες το περισσότερο) επάνοδό του στις φυσιολογικές καθημερινές του εργασιακές και άλλες δραστηριότητες.

Πριν την επέμβαση                  Την επόμενη ημέρα

Αναζήτηση
Αρθρα
Αρθρογράφοι
Ερωτήσεις - Απαντήσεις