Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
ΟΜΟΡΦΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΟΙ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤ

 

ΟΜΟΡΦΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

ΟΙ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

 

Πρόκειται για την συχνότερη και πιο δημοφιλή χειρουργική επέμβαση στη χώρα μας.  Συχνά συνδυάζεται με ωτοπλαστική και πωγωνοπλαστική., καθώς επίσης και ταυτόχρονη βελτίωση στο προγούλι.

Η μύτη αποτελεί το κέντρο του προσώπου και κάθε αλλαγή σχήματος ή μεγέθους μπορεί να προσδώσει άλλη έκφραση στο πρόσωπο.

Αυτό που έχει σημασία στο σχεδιασμό της επέμβασης δεν είναι απλά η επιλογή μιας τέλειας μύτης, αλλά εκείνης του τέλειου σχήματος μεν, που ταιριάζει όμως στο συγκεκριμένο πρόσωπο.  Έτσι, ο σχεδιασμός και η χρήση υψηλής «τεχνολογίας»όπως η ψηφιακή προσομοίωση είναι απαραίτητα εργαλεία για την επιλογή τόσο του σχήματος όσο και του μεγέθους.   Η ψηφιακή προσομοίωση επιτρέπει στο άτομο να βλέπει παράλληλα την πραγματική του εικόνα και την εικόνα του μετά από χειρουργική παρέμβαση («πριν  & μετά»).

Έχει μεγάλη σημασία η προεπιλογή του αποτελέσματος μέσω του υπολογιστή από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο και την οικογένειά του.  Για το σκοπό αυτό ένα από τα πρώτα ραντεβού αφορά την επιλογή της τελικής εικόνας που θα θέλαμε να έχει η μύτη και το προφίλ γενικότερα ώστε να αποφευχθούν μετεγχειρητικές διαφωνίες σχετικές με τα διαφορετικά αισθητικά πρότυπα.  Ο γιατρός προσφέρει στον ενδιαφερόμενο 4-5 διαφορετικές εφικτές, από τεχνικής απόψεως, επιλογές, τις οποίες αναλύουν μαζί πριν κάνει την τελική του επιλογή.  Η εικονική αυτή προσομοίωση δεν είναι δεσμευτική, αλλά καθοδηγητική-συμβουλευτική, και σκοπό έχει να βοηθήσει στην κατανόηση των λεπτομερειών της επέμβασης.

Η ρινοπλαστική βελτιώνει ή διορθώνει επίσης δυσλειτουργίες, τραυματισμούς, ανατομικές δυσμορφίες.  Στην ρινοπλαστική εκτός από το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα είναι απαραίτητη η βελτίωση της λειτουργίας της ρινός.  Έτσι, η ταυτόχρονη παρουσία εξειδικευμένης θεραπείας διασφαλίζει άριστο αποτέλεσμα.

Το ρινικό διάφραγμα υποστηρίζει το σκελετό της μύτης και διασφαλίζει την είσοδο του οξυγόνου μέσω της αναπνοής.  Είναι το ανατομικό χώρισμα που διαιρεί την κοιλότητα της ρινός, διευκολύνοντας έτσι τη ροή του εισπνεόμενου οξυγόνου.    Η ανεμπόδιστη αναπνοή συμβάλλει σημαντικά στην καλή λειτουργίας της σωματικής και πνευματικής υγείας και στο να έχουμε έναν βαθύ και ξεκούραστο ύπνο, που ευνοεί την φυσική κατάσταση του οργανισμού, και συντελεί στην αναζωογόνηση και ανάκαμψή του.

Είναι δυνατόν το διάφραγμα, είτε λόγω κληρονομικότητας ή συνεπεία τραυματισμού, να εκτοπίζεται από τη μέση γραμμή (σκολίωση), και να κριθεί απαραίτητος ο ευθειασμός του, ώστε να αποφραχθούν οι αεροφόροι οδοί της ρινός, διορθώνοντας με τον τρόπο αυτό δυσλειτουργίες όπως:  αναπνευστικές, ροχαλητό, υπνικές άπνοιες, αλλοιώσεις στη χροιά της φωνής, μείωση της όσφρησης – γεύσης, αίσθημα εύκολης κοπωσης, πονοκέφαλοι  κ.α.  Ο χειρουργικός ευθειασμός του ρινικού διαφράγματος διενεργείται μέσα από τη μύτη, χωρίς εξωτερικές τομές.

Επίσης, οι ανάγκες χειρουργικής παρέμβασης μπορεί να αφορούν το μέγεθος , το σχήμα της μύτης, της άκρης μόνο (του ακρορινίου) ή των ρουθουνιών ή το πλάτος αυτής.  Η μύτη μπορεί να χρειάζεται επίσης, ανόρθωση ή σμίλευση ή σμίκρυνση.

Η απαλλαγή λοιπόν, από αντιαισθητικές ατέλειες της μύτης, μπορεί να δώσουν χωρίς να αλλοιώσουν την έκφραση του προσώπου, άλλη ένταση και δυναμική στο πρόσωπο γιατί η μύτη αποτελεί κυρίαρχο όργανο.  Η διόρθωση μπορεί να αφορά συνολικά την μύτη ή τμήματα αυτής,  Η επέμβαση τεχνικά ξεκινά με ειδική διεργασία μέσα από τα ρουθούνια με μικρές εσωτερικές τομές όπου επιτρέπεται η είσοδος λεπτών εργαλείων ώστε να αποκολληθεί η βλεννογόνος και να μπορεί ο χειρουργός να εργαστεί στον οστεϊνό ή τον χόνδρινο σκελετό, τα ράμματα είναι λεπτά και απορροφήσιμα.  Η επέμβαση γίνεται μετά το 18ο έτος της ηλικίας.  Η αναισθησία είναι κυρίως γενική και για μικρή βελτίωση, τοπική.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Η επέμβαση διαρκεί μία ώρα από έμπειρο πλαστικό χειρουργό ενώ μισή επιπλέον ώρα για το λειτουργικό μέρος του ρινικού διαφράγματος.  Εάν δεν έχει προηγηθεί πρόβλεψη και προεγχειρητικά προσομοίωση αποτελέσματος στον ηλεκτρονικό υπολογιστή τότε ο αναμενόμενος χρόνος είναι 2-5 ώρες.  .

Μετά από επέμβαση τοποθετούνται στο εσωτερικό της μύτης λεπτά ταμπόν που αφαιρούνται την επομένη.  Επίσης, ένας λεπτός νάρθηκας για μία εβδομάδα περίπου.  Ο ασθενής οδηγείται στο δωμάτιο ταχείας ανάρρωσης & λαμβάνει μετεγχειρητικές οδηγίες.  Μπορεί αναλόγως της επέμβασης να φύγει για το σπίτι του σε λίγες ώρες ή να διανυκτερεύσει στο νοσοκομείο.  Δίδονται οδηγίες μετεγχειρηρητικές:  για ελαφρά διατροφή, αποφυγή καπνίσματος.

Την επομένη της επεμβάσεως το οίδημα μπορεί να είναι έντονο ίσως να υπάρχουν και κάποιες εκχυμώσεις κάτω από τα μάτια οι οποίες όμως φεύγουν γρήγορα.

Απογεύγουμε να φοράμε γυαλιά ή να φυσάμε τη μύτη, και για τον καθαρισμό αυτής χρησιμοποιούμε Physiomer.

Μετά από μία εβδομάδα αφαιρείται ο νάρθηκας και επιστρέφει κανείς στις συνήθεις δραστηριότητές.  Το οίδημα υποχωρεί σταδιακά.

Πριν από την επέμβαση θα πρέπει ο ασθενής να ενημερωθεί διεξοδικά για όλες τις παραμέτρους της επεμβάσεως ώστε ο ενδιαφερόμενος να οδηγηθεί στο χειρουργείο με ηρεμία που είναι πάντα σημαντική για την έκβαση κάθε επέμβασης

Η ρινοπλαστική αναδεικνύει τη δυναμική της καινούργιας ξεκούραστης εικόνας. Η έκφραση του προσώπου, απαλλαγμένη από αντιαισθητικές δύσμορφες λεπτομέρειες των γραμμών του, παραμένει αναλλοίωτη. Το χαμόγελο αποκτά άλλη δυναμική. Το βλέμμα γίνεται πιο γλυκό όταν μια πλατιά μύτη γίνει πιο λεπτή, αυξάνοντας έτσι την απόσταση μεταξύ των ματιών, κάνοντας τα μάτια να αναδείξουν την ομορφιά τους. Τα νεανικά μάγουλα γίνονται πιο σημαντικά όταν η γαμψή ράχη μιας μύτης έχει εξαφανιστεί. Έτσι τα στοιχεία αυτά τονίζονται περισσότερο και ενισχύουν την κοινωνικότητα του ανθρώπου και  την αυτοπεποίθηση του.

 

Αναζήτηση
Αρθρα
Αρθρογράφοι
Ερωτήσεις - Απαντήσεις